Urban Vision Volunteers Transform Courtyard Garden at Broughton House

Urban Vision Volunteers Transform Courtyard Garden at Broughton House

Green-fingered staff from public-private partnership Urban Vision have transformed a rundown courtyard garden at Broughton House.

A team of 13 volunteers from Urban Vision spent almost 60 hours revamping the neglected space.

They undertook design, construction and planting work and obtained materials free of charge from council contractors Horticon, Groundwork Landscapes, Landscape Engineering and idverde.

Broughton House is Urban Vision’s charity of the year for 2018 and staff are supporting the home by raising funds as well as through volunteering activities.

Greg Harding, a graduate landscape architect at Urban Vision, designed the new-look garden and Andy Stockton, associate director property design, led the team of volunteers.

The work included jet washing, planting in two large flower beds and installing new benches, tables, paving, a large parasol and a trellis archway for climbing plants.

Meanwhile five other volunteers from Urban Vision spent a day decorating an activities room at Broughton House.

Urban Vision is a joint venture between Salford City Council, Capita and Galliford Try. It delivers a range of property, engineering and planning services across Salford to boost development and regeneration.

Ty Platten, chief executive at Broughton House, said: “The courtyard garden was neglected and hardly used, but the design, materials and sheer hard work undertaken by the team from Urban Vision have transformed it into a delightful area where our veterans can sit out and enjoy the sunshine.”

“Our gardens will be unavailable during the redevelopment of Broughton House, which is due to begin in the near future, so this project means our veterans still have a fantastic outdoor space to enjoy.”

“We’re extremely grateful to Urban Vision for their great work and support, which makes a real difference to the lives of our residents.”

Andy Stockton said: “We’ve planted an apple tree and evergreen plants to ensure there is colour throughout the year, as well as carrying out a variety of other tasks to overhaul the courtyard garden and make it a much more pleasant area for the veterans.”